Vasul roman
ISTORIE:
Pe teritoriul vechii provincii Dacia au rămas multe vestigii arheologice şi reprezentări plastice despre obiceiurile gastronomice şi arta culinară ale Imperiului Roman. Vasele descoperite în urma săpăturilor au fost făcute din lut ars, fără smalţ şi cu forme variate. Acestea erau un soi de ceramică romană specifică, porţelanul evului mediu, numit „terra sigillata”. Acest soi de ceramică era făcut din material de calitate superioară, vasele aveau culoare roşie-închisă, suprafaţă strălucitoare, şi erau utilizate la prăjit, gătit, şi pentru servire. Aceste obiecte din ceramică aveau forme variate: farfurii, castroane de diferite mărimi, ulcioare, pahare, ceşti, etc.
Apariţia elementelor de civilizaţie romană în mediul geto-dac s-a făcut începând cu secolul al II-lea după Hristos, pe măsură ce statul roman se apropia de Dunăre. Începând cu vara anului 106 se întreprinde o acţiune rapidă de exploatare a provinciei Dacia.
Oraşele au devenit un permanent focar de romanizare pentru ţinuturile din preajmă. Străduinţele de a imita Roma nu erau proprii doar oraşelor. Diferitele meşteşuguri au căpătat aspect de industrie, mai ales în mediile urbane şi preurbane. Importante officinae de ceramică dispuneau (ca la Micia şi Micăsasa din jud. Sibiu) de numeroase cuptoare, producţia de serie permiţând realizarea unor tipuri şi forme asemănătoare. Unele ateliere s-au specializat la Apulum, officina lui C. Julius Prochus de exemplu producea vase şi multe opaiţe, la Nicăsasa cele 400 de tipare pentru turnat vasele atestă un puternic centru de imitaţie a ceramicii „terra sigillata”. Asemenea produse cereau o specializare deosebită, şi erau foarte căutate. Ele au fost descoperite şi în provinciile vecine Daciei şi chiar în lumea barbară, unde ajungeau prin comerţ.
După aproape 2000 de ani vasul din lut – vasul roman – reînvie în formă modernă datorită atât exigenţelor pentru alimentaţia sănătoasă, cât şi nostalgiei după gusturile străvechi.
DE CE SĂ GĂTESC ÎN VASUL ROMAN?
Vasul roman este cunoscut şi utilizat în bucătărie de peste 2000 de ani. La prima vedere este un vas simplu din lut, cu capac, fabricat manual. In realitate, este cel mai minunat vas de bucătărie.
Fabricat dintr-un material poros, care absoarbe apa, vasul roman asigură un proces natural de gătire a celor mai diverse bucate la cuptor. Apa absorbită în porii vasului de lut provoacă formarea unui strat subţire de aburi, atât în cuptor, cât şi în interiorul vasului. Astfel, alimentele gătite sunt incomparabil mai bogate în gusturi, fragede, nutritive, uşoare de asimilat şi nu îngraşă, fiind preparate fără adăugarea de grăsimi. Carnea gătită în vasul roman capătă o crustă subţire, crocantă, iar în interior devine uniform preparată, cu aspect apetisant, suculent.
Vasul roman este potrivit pentru prepararea tuturor tipurilor de carne (pasăre, peşte, porc, vită, vânat), a garniturilor, ori a unor feluri de mâncare combinate. Prepararea în suc propriu a alimentelor favorizează păstrarea gustului lor natural, permiţând o digestie uşoară şi sănătoasă. Chiar şi persoanele obligate să respecte regimuri alimentare pot astfel să nu renunţe la gustul plăcut al unor alimente, care, gătite altfel, le-ar fi interzise.
Cele două particularităţi fac din acest vas o soluţie excepţională în bucătăria modernă: prepararea fără grăsimi a alimentelor şi faptul că, odată introduse în cuptor, alimentele nu necesită nici un fel de intervenţie până la gătirea completă.
CE SE POATE GĂTI ÎN VASUL ROMAN?
|
|||
Lista rețelor este foarte lung, de la paine, legume, pana la fripturi de pui,porc, etc.
Sunt bloguri dedicate special cu retete despre mancarurile gatite in vasul roman.
AVANTAJE:
-păstrarea gusturilor naturale, delicioase ale alimentelor
-gătire şi servire în acelaşi vas
-obţinerea unor mâncăruri sărace în grăsimi
-prepararea alimentelor în suc propriu, fără adaos de grăsimi
-economie de timp în bucătărie (nu necesită intervenţii de la introducerea în cuptor, până la gătirea completă)