Oala de lut - pentru sarmale
Oalele de lut rămân cele mai fidele vase pentru pregătirea adecvată a mâncărurilor tradiţionale româneşti, în special a sarmalelor. Reţeta sarmalelor s-a modificat de-a lungul vremii, meiul şi dovleacul folosite acum sute de ani au fost înlocuite cu orez sau păsat din mălai, dar vasul de lut a rămas neschimbat de la cultura de Cucuteni şi până azi. La fel şi “tehnologia” de pregătire, utilizare şi păstrare a vasului. Pentru că oalele de lut nu sunt nişte ustensile de bucătărie oarecare; sunt vii (comunică la nivel fizic şi chimic cu ingredientele) şi sunt sensibile (se impregnează cu apă şi arome).
Ce trebuie să ştiţi atunci când cumpăraţi o oală de lut, în special una nesmălţuită ?
- În primul rând, un vas nou trebuie hidratat. Introduceţi oala într-un vas mare cu apă pentru minim 3 ore. Oala trebuie să fie complet scufundată în apă.
- În al doila rând, oala trebuie opărită. Umpleţi oala cu apă în proporţie de 80%. Adăugaţi condimente (cât mai apropiate de specificul sarmalelor) sare, boabe de piper, boabe de muştar şi coriandru, o crenguţă de cimbru şi una de mărar uscat, foi de dafin, 5-6 căţei de usturoi şi un pahar de vin alb.
- Introduceţi vasul în cuptorul neîncălzit. Porniţi cuptorul la temperatură minimă. Ţineţi oala în cuptor pentru aproximativ 3 ore.
- După ce oala a fiert bine, lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o într-un lighean (cu tot lichidul în ea) şi lăsaţi-o aşa peste noapte. Este posibil să curgă câteva zeci de mililitri de apă. Nu vă speriaţi deoarece oalele, chiar şi cele smălţuite, au fundul nesmălţuit pe partea exterioară. Totuşi, dacă se scurge mai mult de 100 ml de apă, oala are un defect.
- Aruncaţi lichidul cu care a fiert şi clătiţi bine oala cu apă rece. Oala este pregătită pentru a primi prima rundă de sarmale.
- Dacă doar aţi “botezat” oala şi nu o folosiţi, depozitaţi-o într-un loc răcoros, acoperită, pentru a nu-şi impregna porii cu praf. Pentru a păstra oala în formă, ţineţi în ea – după ce aţi spălat-o şi uscat-o bine – plante care să o înmiresmeze (mărar, leuştean, dafin, rozmarin, cimbru, etc)
- Ca regulă generală, înainte de a o folosi, chiar dacă aţi supus-o pregătirii iniţiale, oala trebuie ţinută 30 de minute în apă rece înainte de utilizare. Dacă o să adăugaţi şi 1 pahar de vin alb sec în oală, sarmalele vă vor mulţumi.
- După ce aţi fiert sarmalele, a doua zi, după ce s-au răcit, scoateţi-le din vas şi transferaţi-le într-unul normal.
- Spălaţi oala fără detergent, cu bicarbonat şi oţet. Clătiţi-o din abundenţă cu apă rece.
-
Oala de lut nu se foloseşte niciodată pe flacără directă. Puteţi folosi oala pe plită, la foc minim.
-
Cel mai bine este să folosiţi oala la cuptor. Nu introduceţi însă niciodată oala în cuptorul cald pentru că există riscul să se crape.
-
În mod tradiţional, crusta formată la fierbere se îndepărtează prin frecare cu mălai.